Όταν οι Placebo εξύμνησαν τον έρωτα με 5 λέξεις

  Είκοσι χρόνια πριν, το μακρινό Οκτώβριο του 1998, οι Placebo, δύο χρόνια μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο ντεμπούτο τους, κυκλοφόρησαν το δεύτερο δίσκο τους με τίτλο ‘Without you I’m Nothing’. Μάλιστα, ο αρχικός τίτλος του album προοριζόταν να είναι ‘Placebo 2’, λόγω έλλειψης έμπνευσης από την μεριά της μπάντας (ευτυχώς, εδώ που τα λέμε, εν τέλει αντικαταστάθηκε). Μέσα λοιπόν σε αυτό το δεύτερο εγχείρημα του Molko και της παρέας του, γεννήθηκαν κομματάρες όπως τa Pure Morning, The Crawl, My Sweet Prince. Πάνω απ’ όλα, όμως, δημιουργήθηκε ένα από τα πιο ερωτικά κομμάτια όλων των εποχών από το οποίο, τελικά, ‘βαπτίστηκε’ όλο το album.

  Το Without you I’m Nothing είναι ένα αριστούργημα, επειδή είναι κυρίως μια αντίφαση σε πολλαπλά επίπεδα. Η αφετηρία γίνεται ακόμα και από τον τίτλο του, μια cheesy έκφραση η οποία έχει ακουστεί σε εκατομμύρια ρομαντικές ταινίες ή σειρές, όπως επίσης και σε τραγούδια αγάπης και έρωτα. Καλύτερο όμως είναι να επεξηγηθεί η όλη ομορφιά του κομματιού με την χρονολογική σειρά, από το 00:00 μέχρι και τα 4:08 λεπτά που διαρκεί.

 

  Στο πρώτο άκουσμα του, στο πρώτο ουσιαστικά ‘γρατζούνισμα’ της ηλεκτρικής κιθάρας, τίποτα δεν προϊδεάζει ότι αυτό που ακολουθεί είναι ένα καθαρά ερωτικό τραγούδι. Κιθάρα με έντονο distortion, ένα μουσικό μοτίβο το οποίο ακολουθείται συνεχώς κατά την διάρκεια του πρώτου μέρους του κομματιού και τα λόγια του Molko τα οποία φαίνεται να βγήκαν από τις πιο κρυμμένες σελίδες ενός αγγλικού λεξικού, καθώς επίσης και από σκόρπιες σκέψεις και λέξεις μέσα από το κεφάλι του. Με μια μόνο έκφραση η οποία, όπως και η μελωδία, επαναλαμβάνεται ευλαβικά - I ‘ll take it by your side - .

 

  Και ενώ σιγά σιγά, το τραγούδι δείχνει να αποκτά ένα μοτίβο, μια ισορροπία, ξάφνου αρχίζουν και χτυπάνε οι δείκτες του ρολογιού. Τικ – Τοκ, Τικ – Τοκ, μετά η κορύφωση. Ο Molko να απαγγέλνει παρά να τραγουδάει, η κιθάρα από πίσω του να χτυπάει κόκκινο και να σολάρει αδιαφορώντας για το αν ο ήχος που παράγεται είναι εύηχος ή όχι, μια κατάσταση όμορφα άναρχη, όπως ακριβώς το κεφάλι ενός ερωτευμένου, απελπισμένου ανθρώπου που όλα γύρω του βουίζουν, που οι κραυγές του και τα λόγια του δεν επιθυμούν και δεν αποσκοπούν στο να συνάδουν απαραίτητα με την λογική, αλλά να ξεχειλίσουν από συναίσθημα, η στιγμή ακριβώς πριν την οριστική απόγνωση, πριν τη συνειδητοποίηση της σημασίας της ύπαρξης του έτερου ανθρώπου για την δικιά του ύπαρξη, πριν τον σταματημό των δεικτών -Τικ, Τικ, Τικ, Τοκ.

Πριν την κατάρρευση...

 

I fall…

 

Και μετά η ηρεμία, η αποδοχή της επίγνωσης της κατάστασης, η στιγμή που κάθε δισταγμός, κάθε εγωισμός, κάθε φόβος για να μην ειπωθεί κάτι ψεύτικο, έχει εξαλειφθεί και η παραδοχή της πραγματικότητας, η άφεση του εαυτού στον απόλυτο έρωτα και στο φόβο της απώλειας του καταλήγει σε πέντε απλές επαναλαμβανόμενες λέξεις.

 

Without you I’m Nothing

 

Η συγκεκριμένη έκφραση πλέον δεν αποτελεί ένα μεγαλεπίβολο απόφθεγμα μιας επιτηδευμένης επίδειξης συναισθήματος, αλλά την ερωτική εξομολόγηση μέσα από 5 πολύ απλές λέξεις. Το κομμάτι ‘ζει’ και ανθίζει μέσα από την αντίφαση. Από τις πολύ δυσνόητες λέξεις και τα περίπλοκα νοήματα στους στίχους του πρώτου μέρους του κομματιού, στο απλό λιτό αλλά πανέμορφο ‘Χωρίς Εσένα είμαι ένα Τίποτα’. Από την άναρχη, τραχιά μελωδία στην πιο απαλή, στην πιο εύηχη, στο τελικό refrain.

Οι Placebo κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν ύμνο στην απελπισία του έρωτα, μην ακολουθώντας ούτε μουσικά ούτε στιχουργικά τα ‘συμβατικά’ μονοπάτια και πρωτοτυπώντας, αφήνοντας σαν παρακαταθήκη (ίσως) το πιο ερωτικό κομμάτι όλων των εποχών.

Β.Π.

Play next

The Ziggy Legend
Show More